2018. május 4., péntek

Citromos cukkini kenyér


-->



Nálam már javában dúl a cukkini szezon, igaz, még a tavaly lefagyasztott cukkiniből gazdálkodom, de így is sok mindenbe kerül, amibe csak lehet. Süteménybe pl, zsemlébe, tojástekercsbe, mindenbe, amibe jó a reszelt cukkini.
Rengeteg terem a kertemben nyáron, amit lereszelve egy zacskóban lefagyasztok, és ez a következő szezonig eltart.


Hozzávalók: 

  • 20 dkg cukkini (kb 1 kisebb cukkini)
  • 17 dkg liszt (hajdinát használtam)
  • 12 dkg cukor (eritrit)
  • 1,5 dl tej
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 6 evőkanál olaj (kókuszolaj)
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1-1 csapott teáskanál sütőpor és szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • a díszítéshez porcukor és citromfű

Elkészítése: 

  • A cukkinit alaposan megmossuk, lereszeljük, csipetnyi sóval összekavarjuk, majd egy szűrőbe tesszük, hogy a leve lecsöpögjön. 
  • Közben az egész tojásokat habosra kavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat, a vaníliát, a citrom levét és héját, meg a tejet. Miután elkevertük, óvatosan beleforgatjuk a sütőporral, meg a szódabikarbónával elkevert lisztet. 
  • A tésztát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk, majd 160 fokon, légkeverése sütőben tűpróbáig sütjük. 
  • Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk és szeletekre vágjuk.


Nincsenek megjegyzések: