Egyik legkedveltebb süteményem a rétes. A rétes jöhet bármilyen formában, nagyon-nagyon szeretem. A töltelékek száma végtelen, tulajdonképpen azzal töltjük, amivel a leginkább szeretjük. Ez egy könnyű gyümölcsös-túrós változat, melyhez remekül illik a hideg mákos krémsajt. Langyosan, porcukorral megszórva az igazi.
Hozzávalók:
A rétestésztához:
- 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 tojás
- 1 evőkanál olaj
- 80 ml langyos víz
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 75 dkg sárgabarack
- 50 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- 4 evőkanál búzadara (gríz)
- 3 evőkanál cukor
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
A mákos krémhez:
- 12,5 dkg mascarpone krémsajt
- 3 dkg őrölt mák
- 70 ml tej
- 2-3 evőkanál cukor
- 1-2 teáskanál citromlé
- kevés reszelt citromhéj
Elkészítése:
- A réteshez egy tálban összegyúrjuk a hozzávalókat.
- Fóliával letakarjuk, és 1 órát pihentetjük.
- Egy kisebb edényben tejben felfőzzük a mákot a cukorral, meg a citromhéjjal, majd hűlni hagyjuk.
- Miután kihűlt, belekavarjuk a krémsajtot, illetve egy kevés citromlevet. Hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig.
- A töltelékhez összekavarjuk a túrót, a cukrot, a tojást, 2 evőkanál grízet, meg a citromhéjat.
- Megmossuk és apróra vágjuk a barackot, a túrókrémhez kavarjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses sütőben 180 fok).
- Lisztezett felületen nagyon vékonyra kinyújtjuk a rétestésztát, 50x60 cm-es téglalapra.
- Megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a maradék grízzel.
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a szélein egy kevés helyet szabadon hagyunk, majd ezeket ráhajtjuk.
- A rétest felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük olvasztott vajjal. 35-45 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
- Langyosan, szélesebb szeletekre vágva, porcukorral megszórva tálaljuk, mellé pedig hideg mákos krémet kínálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése