2015. május 24., vasárnap

Túrós-barackos rétes mákos krémmel


Egyik legkedveltebb süteményem a rétes. A rétes jöhet bármilyen formában, nagyon-nagyon szeretem. A töltelékek száma végtelen, tulajdonképpen azzal töltjük, amivel a leginkább szeretjük. Ez egy könnyű gyümölcsös-túrós változat, melyhez remekül illik a hideg mákos krémsajt. Langyosan, porcukorral megszórva az igazi.

Hozzávalók:

A rétestésztához:

  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 80 ml langyos víz
  • csipetnyi só
A töltelékhez:
  • 75 dkg sárgabarack
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál búzadara (gríz)
  • 3 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
A mákos krémhez:
  • 12,5 dkg mascarpone krémsajt
  • 3 dkg őrölt mák
  • 70 ml tej
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • kevés reszelt citromhéj

Elkészítése:

  • A réteshez egy tálban összegyúrjuk a hozzávalókat.
  • Fóliával letakarjuk, és 1 órát pihentetjük.
  • Egy kisebb edényben tejben felfőzzük a mákot a cukorral, meg a citromhéjjal, majd hűlni hagyjuk.
  • Miután kihűlt, belekavarjuk a krémsajtot, illetve egy kevés citromlevet. Hűtőszekrényben tároljuk fogyasztásig.
  • A töltelékhez összekavarjuk a túrót, a cukrot, a tojást, 2 evőkanál grízet, meg a citromhéjat.
  • Megmossuk és apróra vágjuk a barackot, a túrókrémhez kavarjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeveréses sütőben 180 fok).
  • Lisztezett felületen nagyon vékonyra kinyújtjuk a rétestésztát, 50x60 cm-es téglalapra.
  • Megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a maradék grízzel.
  • Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket úgy, hogy a szélein egy kevés helyet szabadon hagyunk, majd ezeket ráhajtjuk.
  • A rétest felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük olvasztott vajjal. 35-45 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
  • Langyosan, szélesebb szeletekre vágva, porcukorral megszórva tálaljuk, mellé pedig hideg mákos krémet kínálunk.

Nincsenek megjegyzések: