2015. január 17., szombat

Répakenyér


Amikor répakenyeret, vagy répatortát sütök, én mindig így készítem, gazdagon, szaftosan, mert mi így szeretjük :) Máz illene a tetejére, vagy valamiféle krém, de nálunk, a családban, azt egyedül csak én szeretem. Ezért csak simán porcukorral megszórva fogyasztjuk.
Hétvégén sütök ilyesmit általában, mert így nemcsak uzsonnára jó, hanem csomagolni is tudom a gyerekeknek, az iskolába. Ha diétás változatot szeretnénk, kövessük a zárójelben leírtakat.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt (10 dkg teljes kiőrlésű, 10 dkg fehér)
  • 20 dkg főtt sárgarépa 
  • 25 dkg cukor (nyírfacukor)
  • 12,5 dkg apróra vágott ananász (konzerv) 
  • 10 dkg kókuszreszelék 
  • 5 dkg durvára vágott dió 
  • 1,5 dl olaj (olívaolaj)
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma 
  • fél evőkanál szódabikarbóna 
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál só
Elkészítése:
  • A főtt répát pürésítjük, az ananászt lecsöpögtetjük. Egy tálban, kézi mixerrel, 4-5 perc alatt jó habosra felverjük az egész tojásokat. A végén a cukrot is beleszórjuk fokozatosan, miközben folyamatosan verjük. Hozzáadjuk a répapürét, az olajat, a vaníliát, az ananászt, majd a kóuszreszelékkel, dióval, sóval, szódabikarbónával, és fahéjjal elkevert lisztet. Óvatosan összeforgatjuk, majd a masszát egy sütőpapírral bélelt kalácsformába simítjuk. 180 fokos sütőben, kb 45 perc alatt megsütjük (tűpróba).

Nincsenek megjegyzések: