2014. január 15., szerda

Falafel sült fokhagyma mártással


A falafel, vagyis a csicseriborsó fasírt arab specialitás, melynek a lényegét a fűszerezése adja meg szerintem, és nem is érdemes csínján bánni vele. A római köményt azért helyettesítettem, mivel hirtelen nem találtam az üzletben, de lehet, hogy így még jobban jártam, mert ennek a fasírtnak egyszerűen mesés az íze. Ezen túl, kihagytam belőle a csilipaprikát is, a gyerekek miatt.
A sült fokhagymamártás pedig amennyire egyszerű, épp annyira mennyei, főleg annak, aki szereti a sült fokhagyma ízét.
A kettő együtt maga a menyország, a friss saláta mellé pedig még ezen is túltesz :)
Az utóbbi idők legjobb étele számomra.

Hozzávalók:

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 1 tojás
  • 1 közepes hagyma
  • 2 nagy cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál koriander mag
  • 1 teáskanál római kömény (szecsuáni fűszerkeveréket használtam, remekül illik hozzá!)*
  • kb 0,5 dl a borsó főzőlevéből
  • fél csapott teáskanál sütőpor
  • só, őrölt bors
  • a sütéshez kb 25 dkg kókuszzsír (vagy olívaolaj)
A sült fokhagyma mártáshoz:
  • 200 g zsírszegény natúr joghurt (legjobb a sűrű, görög)
  • 2 fej fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • só, frissen őrölt színes bors
Elkészítése:

  • Előző este a csicseriborsót hideg vízbe áztatjuk.
  • Másnap leszűrjük, átmossuk, és bő vízben főni tesszük. Kb 30 perc alatt puhára főzzük, de csak annyira, hogy ne essen szét - leszűrjük, a levét megtartjuk.
  • A fasírt elkészítéséhez a legegyszerűbb, ha késes aprítót használunk: a csicseriborsót a többi hozzávalóval az aprítóba dobjuk. A főzőlevet menet közben adagoljuk, mert csak annyi szükséges, amitől a massza szépen összeáll. Pihenni hagyjuk 10-20 percet.
  • Eközben hozzáfogunk a mártáshoz: a fokhagymák alját vékonyan levágjuk, de nem hámozzuk meg. Sütőpapírral bélelt tepsire egy kevés olívaolajat öntünk, ráhelyezzük a fokhagymákat azzal a felével lefele, melyet levágtunk. A tetejét is meglocsoljuk olajjal, és előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük (figyeljünk arra, hogy ne égjen meg). Ezután hűlni hagyjuk.
  • A fasírtmasszából falatnyi gombóckákat formálunk, közben egy kisebb serpenyőben kókuszzsírt forrósítunk. Nagyon sok folyadékot felszív a csicserifasírt, ezért bőven használjuk. Amikor az olaj már jó forró, beleteszünk néhány fasírtot, nem túl közel egymáshoz, mert sülés közben nőnek. Mindet szép aranyszínűre sütjük, és szalvétával bélelt tányérra szedjük.
  • A sült fokhagymát egyszerűen csak megnyomjuk, így könnyen kicsúcsnak belőle a fokhagymagerezdek. Egy tálikóban villával pépesítjük, majd összekavarjuk a joghurttal, sóval, borssal.
  • A falafelt melegen, hideg sült fokhagymamártással, és friss olívaolajos-balzsamecetes salátával fogyasztjuk.
* Megj: a szecsuáni fűszerkeverékben a következő fűszerek vannak: hagyma, oregánó, rozmaring, szecsuáni bors, majoránna, csili, fokhagyma, őrölt bors.

Nincsenek megjegyzések: