2013. október 6., vasárnap

Mákos nudli szilvakompóttal


A nudlitészta tulajdonképpen ugyanaz, mint amit a szilvásgombóchoz is használok. Egyszerű krumplis tészta, melyet aztán azzal gazdagítunk, amivel éppen akarunk. Mákosan is nagyon finom, az egyik kedvenc, és szilvakompóttal még sokkal-sokkal finomabb.
Ez az adag bő két személyre elegendő, mondjuk nálunk az a két személy (férjem és öccse) nagyon éhes volt, így rögtön felfalták az egészet - egy nagy adag rakott krumpli után :))
Sajnos én nem fogyaszthattam, éppen csak kóstoltam, mert ez egy igen nehéz, hízlaló étel. Pedig imádom a mákot!

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt krumpli
  • 12 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
A tálaláshoz:
  • 5 dkg őrölt mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • szilvakompót

Elkészítése:

  • A krumplit héjastól megmossuk, és megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplinyomón áttörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Előző nap is megfőzhetjük a krumplit.
  • Az áttört krumplit összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a sóval, meg a liszttel. Gyorsan dolgozzunk, mert a főtt krumpli miatt a tészta hamar ellágyulhat.
  • Közben egy nagyobb edényben sós vizet teszünk forralni.
  • Lisztezett felületen kb félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, majd 4-5 cm széles sávokra vágjuk. Ezután minden sávot 1,5 cm szélességű csíkokra vágunk, és minden darabon egyet sodrunk, hogy kissé óvális, nudli formájú legyen.
  • A nudlik egy részét a forrásban lévő vízbe dobjuk (ne túl sokat, mert lehűti a vizet), és lassú tüzön addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (2-3 perc csupán).
  • Ezután szép sorjában kifőzzük az egész nudlit, és egy szűrőedénybe tesszük, hogy lecsöpögjön a víz.
  • A nudlit összekavarjuk cukrozott mákkal, és szilvakompóttal tálaljuk.
Megj: Ha nincs szilvakompótunk, készíthetünk percek alatt, hisz van még szilva a piacon. Néhány szem (kb 10) szilvát mossunk meg, magozzuk ki, és tegyük egy serpenyőbe. Szórjuk meg 2 evőkanál cukorral, egy kevés őrölt fahéjjal, és kavargassuk egy kicsit, hogy a cukor elolvadjon. Adjunk hozzá 1-2 dl vizet, és főzzük össze, de csak addig, amíg a szilva megpuhul.

Tipp: A nudlit előző nap is elkészíthetjük, és hűtőszekrényben tálalhatjuk. Ha nagyobb adagot készítünk, akár le is fagyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések: