2013. augusztus 28., szerda

Szezámmagos teljes kiörlésű zsemle


A szezámliszt kiváló vitamin- és rostforrás, alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma. Ráadásul, aki szereti a szezámmagot, annak mindenképp ízleni fog a szezámlisztből készült zsemle is. Egyelőre keveset mertem használni belőle, mert nem tudtam, hogyan viselkedik majd zsemleként. De legközelebb sokkal bátrabb leszek, és emelni fogom az adagot, természetesen a fehér liszt kárára :)
Szezámolaj helyett használhatunk sima olívaolajat is, vagy más zsiradékot.

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 25 dkg fehér kenyérliszt
  • 5 dkg szezámliszt
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál nádcukor vagy méz
  • 1 tasak szárított élesztő (vagy 3 dkg friss)
  • 3-3,5 dl hideg víz
  • a tetejére egy kevés szezámmag

Elkészítése:

  • A liszteket a sóval, a cukorral, meg az élesztővel összekavarjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk.
  • Néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, hólyagos lesz. Ha van dagasztógépünk, praktiukusabb azzal dagaszttatni. A vizet lassanként adagoljuk, a pontos mennyiség mindig helyben dől el.
  • A tésztát egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyre téve, 40-60 percig kelesztjük, amíg a jó duplájára kel. Ekkor még egyszer lazán átgyúrjuk, és még egy keveset kelni hagyjuk, hogy a tészta könnyű, laza legyen.
  • A megkelt tésztát 8-10 egyenlő részra osztjuk, egyenként átgyúrjuk, zsemlévé formázzuk. Lisztezzük a kezünket, hogy a tészta ne ragadjon, és a zsemlék felülete szép sima legyen.
  • A zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, egymástól kissé távolbb, és további 20 percig kelesztjük, amíg jól megnőnek.
  • Ekkor megkenjük hideg vízzel, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megj: Ha nincs szezámlisztünk, a szezámmagot őröljük finommá, és máris kész a lisztünk.

Nincsenek megjegyzések: