2013. április 24., szerda

Sült édesburgonya snidlinges sajtszósszal


Az édesburgonyának tulajdonképpen semmi köze nincs a burgonyához, hiszen egy magas vitamintartalmú, nagyon jótékony hatású zöldségről van szó, melyet alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is fogyaszthatnak.
Könnyen emészthető, sokoldalúan felhasználható, és igen ízletes. Néhány perc alatt megpuhul, ezért figyelni kell, mert nagyon gyorsan szétfőhet.
Volt már úgy is, hogy krumplipürét gazdagítottam vele, az is nagyon jó volt. A gond csak az, hogy az édesburgonya nagyon drága zöldség, így ritkábban kerül terítékre.

Ezzel a mártással, komolyan mondom annyira ízlett nekem, hogy minden nap szívesen fogyasztanám.
Nem is kell mellé semmi más, ez az étel épp eléggé laktató.

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya
  • 4 dl tej
  • 15 dkg feta sajt
  • 3 evőkanál apróra vágott metélőhagyma (snidling)
  • 1,5 evőkanál étkezési keményítő
  • 1-2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj 
  • só, frissen őrölt színes bors
Elkészítése:

  • Az édesburgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd nem túl vékony cikkekre vágjuk.
  • Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megszórjuk sóval, borssal, és kézzel összeforgatjuk.
  • Eloszlatunk rajta néhány darabka kókuszzsírt, vagy meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal.
  • Előmelegített, 220 fokos sütőben (légkeverés 200 fok, 20 perc) megsütjük, közben egyszer átforgatjuk.
  • Amíg sül az édesburgonya, elkészítjük a szószt: a tejből kiveszünk 2-3 evőkanálnyit, és elkeverjük benne a keményítőt.
  • A többi tejet egy serpenyőben melegedni tesszük, közben hozzáadjuk a lereszelt, vagy apró darabokra vágott fetasajtot. Megsózzuk és borsozzuk, majd lassú tüzön, állandóan kavargatva besűrítjük.
  • Levesszük a tűzről, belekavarjuk a snidlinget, majd az édesburgonyával tálaljuk.
  • Mártogatva a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések: