2013. március 18., hétfő

Fürjtojás fészekben



Egy kis különlegesség Húsvétra. Hétköznapokra is készíthetjük, mert a finom puha kalács-kenyér kitűnő reggeli vagy uzsonna lehet egy csésze forró kakaóval is akár.

Hozzávalók: 

  • 60 dkg liszt 
  • 1 tojás 
  • 1 dl tejföl 
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor 
  • 1 teáskanál só 
  • 3 evőkanál olaj 
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 12-16 fürjtojás
  • a kenéshez és a szóráshoz: 1 tojás, 5 dkg szezámmag


Elkészítése: 

  • A tejet meglangyosítjuk, belekavarunk 1 teáskanál cukrot, meg az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk (gyorskovász).
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és néhány perc rugalmas tésztává dagasztjuk. A dagasztást kenyérsütőgép, vagy robotgép is végezheti. 
  • A tésztát konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • Közben a tojásokat megmossuk, néhány perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. 
  • A megkelt tésztát átgyúrjuk, négy egyenlő részre osztjuk, majd mindenik részből három rudat sodrunk. A rudakat hármasával összefonjuk, majd kör alakúra hajlítjuk, és a végeit aláhajtjuk. 
  • A négy tésztafészket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, kb 20 perc alatt újrakelesztjük, ezután lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és a tetejére arányosan elhelyezzük a tojásokat. Óvatosan kissé belenyomjuk. 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Tipp: Könnyebb a kelt tésztából rudat sodorni, ha előtte hosszú, óvális alakúra kinyújtjuk, majd rúd alakúra felcsvarjuk.

Nincsenek megjegyzések: