2012. július 12., csütörtök

Tejes zsemlék


Puha, nagyon finom ízű zsemlék, és igazán könnyű elkészíteni. A gond csak az vele, hogy nagyon eteti magát, főleg melegen.
Megéri elkészíteni, mert a házi pékárú össze sem hasonlítható a boltival!

Hozzávalók:

  • 50 dkg kenyérliszt 
  • 2,5 dl tej 
  • 2 púpozott evőkanál tejföl 
  • 4 evőkanál olaj 
  • 1 evőkanál ecet 
  • 2 teáskanál só 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • a kenéshez és a szóráshoz: 1 tojás, dekorsó

Elkészítése:
  • Az élesztőt a cukorral 1 dl langyos tejben felfuttatjuk. 
    Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük. 
    A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, és lisztes kézzel egyenként átgyúrjuk, illetve gömbölyítjük. A zsemléket sütőpapíros tepsire helyezzük, és langyos helyen ismét a duplájára kelesztjük. 
    Felvert tojással lekenjük, dekorsóval megszórjuk, és 200 fokos sütőben kb 25 perc alatt pirosra sütjük. Sütőrácsra tesszük amíg kihűl.
    Ha van kenyérsütőnk, akkor mindent az üstbe pakolunk, elindítjuk a dagasztás programot, majd miután a gép végzett, kikapcsoljuk és úgy hagyjuk kelni a tésztát.

    Tipp: Dekorsó helyett használhatunk tetszés szerint magvakat: len, szezám, napraforgó stb.

6 megjegyzés:

Adél írta...

Uhh, de szépek!!!

Kati írta...

Muszály lesz kipróbálnom:) Úgy tudom csodálni őket:)

Éva írta...

Nagyon szépek és finomak lehetnek!Szezámmagra gondoltam én is hogy ha kipróbálom azt teszek rá!

Edó írta...

Köszönöm,örülök,hogy tetszik nektek is!Próbáljátok ki,de akkor minden nap ilyent kell süssetek:))

Alíz írta...

Szép mosolygósak. Kár, hogy a sütőm gyenge a kelt tésztákhoz, hanem biztos kipróbálnám.
A Morfondír blogomon egy játékba neveztem be, amelyre téged is meghívlak, ezen a linken találod meg a bejegyzést: http://torzsasok.blogspot.ro/2012/07/kerdezz-felelek-jatek.html

kismazsi írta...

Húúú, ez nagyon jól néz ki!!!
Gratulálok!!