2012. július 17., kedd

Olívabogyós teljes kiörlésű kenyér


Könnyű bélzetű, jóízű kenyér, az olívabogyó akár el is maradhat. Nekem éppen volt itthon, így az is került bele.
Olyan finom tud lenni a házikenyér! :)

Hozzávalók:

  • 30 dkg kenyérliszt 
  • 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt 
  • 10 dkg teljes kiörlésű rozsliszt 
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 1 evőkanál ecet 
  • 350 ml víz 
  • 2,5 dkg élesztő 
  • 8 dkg zöld olívabogyó
Elkészítése:
  • Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, majd rugalmas tésztává dagasztjuk. 
    Az olívabogyót a dagasztás végén adjuk hozzá. 
    A tésztát konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 40-60 perc alatt a duplájára kelesztjük. 
    Ezután lisztezett felületre borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd kb ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. 
    Szorosan felcsavarjuk, a végeit aláhajtjuk, és sütőpapíros tepsire tesszük. 
    Konyharuhával letakarjuk, és ismét a duplájára kelesztjük. 
    A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a megkelt kenyeret hideg vízzel megspricceljük, és kb 35 perc alatt pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, ezután szeleteljük.

2 megjegyzés:

Kati írta...

De szép:) Muszály lesz én is kenyeret süssek. Csak járjon le a nagymeleg.

Kriszta írta...

Ez szuper!