2011. február 22., kedd

Rozsos zsemle



Ezek a zsemlék kizárólag teljes kiörlésű lisztből készültek, ezért tömörebbek, mint a sima liszttel vegyített pékárú. Nekünk nagyon ízlett, senkinek nem volt ellenvetése, úgyhogy ezután is maradok ennél a verziónal. Na jó, néha azért lesznek pihe-puha zsemlék is, mert azt is nagyon szeretjük.

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
  • 25 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál méz
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 3,7 dl víz
Elkészítése:
  • A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztunk, majd kb.1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát 8-10 részre osztjuk, egyenként gömbölyítjük, zsemlét formázunk. Langyos helyen 20 percig kelni hagyjuk.
  • 200 fokra előmelegített sütőben kb.20 perc alatt megsütjük a zsemléket.

5 megjegyzés:

Ildy írta...

Nagyon szép, ügyes!

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon jó lett!

Túry Amália írta...

Tökéletes a forma és tuti az íze is!

Reka írta...

Nagyon tetszik, ezt kiprobalom!!!!

Hani írta...

Szia Edó!
Megsütöttem a zsömléket egy játék keretében. Valamit elbénáztam, nekem laposabbak lettek, de nagyon ízlik! Először dolgoztam teljes kiőrlésű liszttel.
Ha gondolod itt megnézheted: http://izemlekek.blogspot.com/2012/05/egeszseghonap-jatek-kenyer-rozsos.html
Köszönöm szépen a receptet!
Üdv: Hani